Як я помаленьку розумію, навіщо вивчав екзегетику і герменевтику

Сергій ЧЕПАРА

Коли я два роки вивчав різні богословські дисципліни в Києві то, чесно кажучи, час від часу ставив собі питання: навіщо все це? І хоча на фоні інших, мабуть, я мав вигляд більш впевненого в собі молодого богослова (зовнішньо), інколи всередині я намагався зрозуміти, як саме я використаю практично ці знання.

От візьмемо два чарівні слова – “герменевтика” та “екзегетика”. Герменевтика – це комплексне тлумачення тексту, в яке входить екзегетика (що означає текст), культурно-історичний аспект, попередні контексти, лексика, граматика, паралельні місця. На перший погляд для людини непосвяченої це може здатися розкладанням Бога на молекули. Мовляв, як Біблію не вивчай, все одно – Бог істота духовна, і розуміти Його треба духовно. Що ж, я погоджуюся. Але останнім часом бачив приклади, як далеко можна зайти в своєму “духовному розумінні”.

Мав нагоду нещодавно познайомитися з християнами, які вірять в те, що обмежувати кількість дітей в сім’ї гріховно. Проблемою, звісно, не є бажання окремих християн мати багато дітей – це навіть похвально в сучасному егоїстичному світі. Проблемою є те, що така думка подається як християнський стандарт – Бог наказав усім, а хто робить інакше – грішить.

Спілкуючись з цими християнами я зрозумів, що ключові вірші, на які вони опираються такі:

Діти спадщина Господня, плід утроби нагорода!
(Псалми 126:3)
Ісус же сказав: Пустіть діток, і не бороніть їм приходити до Мене, бо Царство Небесне належить таким.
(Від Матвія 19:14)

Отож, ми маємо християн, які вважають, що ці вірші забороняють нам користуватися контрацепцією, і маємо інших християн, які вважають, що тут не йде мова про це.

Тепер ми маємо кілька шляхів. Перший – залишити все в спокою і нехай кожен робить що хоче і вірить в що хоче. Це швидко приведе нас до християнського релятивізму, а я послідовно відстоюю думку, що це лише вид постмодернізму, який з істиною не має нічого спільного. Другий – з’ясувати істину. Істина в моєму розумінні – це Божа думка про всі речі. Бог думає про все правильно. Найкращий спосіб з’ясувати, що думає Бог – відкрити Його Слово і уважно прочитати. Але, бачите, проблема в тім, що кожен хоче бачити там щось своє, і жодна людина не є винятком.

Ось кілька порад, якими я користуюся, і які можуть стати у нагоді іншим:
1. Старатися обміркувати все якомога більш всебічно.
2. Познайомитися з різними думками щодо даного питання, намагатися зрозуміти чому так чи інакше думають люди.
3. Намагатися з’ясувати, чи не є я особисто упереджений щодо якоїсь теми. Упередження може сильно заважати мені бачити/знати правду.
4. Намагатися перевірити себе, чи не хочу я стати гіпердуховним, гріховно виділяючи себе з-поміж інших християн, за якоюсь одною ознакою (яка, насправді, просто мені ближче до душі).
5. Уважно і вдумливо вивчити текст.

Діти спадщина Господня, плід утроби нагорода!
(Псалми 126:3)

Отже, що говорить це місце? Говорить – що діти, плід лона жінки – це Божа нагорода і благословення. Чи автоматично це означає, що християни не можуть жодним чином обмежувати дітонародження? З досвіду знаю, що ввести тему в площину “довіра Богу vs. користування розумом” справа невдячна, оскільки і ті, і інші вважають, що вони праві, а довіряти Богу з розумом ніяк не можна, так само як і бути розумним, довіряючи Богу… Найкращий спосіб витлумачити уривок – це сказати, що головна його ідея – що діти – це дар від Бога. Але будь-що добре (наприклад, свіже козяче молоко) є Божим даром, це ж не означає автоматично, що я маю випити його стільки, скільки технічно можливо?

Ісус же сказав: Пустіть діток, і не бороніть їм приходити до Мене, бо Царство Небесне належить таким.
(Від Матвія 19:14)

Конкретна ситуація: діти хочуть прийти до Ісуса, а учні їм не дозволяють. Ісус заступається за дітей і пояснює, що таких Царство Боже. Ісус використовує зручну нагоду, щоб навчити, що дитяча віра є ключовою у питанні стосунків з Богом та спасінні. Чи говорить він про народження дітей та контрацепцію? Навряд.

Це лише один приклад того, як можна дивно бачити і тлумачити різні уривки. Один з-поміж сотень і тисяч. Тільки здорові герменевтичні принципи допоможуть нам зрозуміти текст і дізнатися, як нам правильно застосувати його в життя.

Герменевтика потрібна тому, що без неї кожен віритиме в те, в що захоче (хоча в будь-якому разі християни насправді вірять в те, що хочуть). Відсутність будь-якої герменевтики (принципів тлумачення) чудово демонструє небажання пізнавати істину та застосовувати її у житті.

Окрім того, що одна тенденція, яку я помітив – намагання максимально деакадемізувати християнство, видалити з нього інтелектуальну складову. За цим бажанням глибше стоїть небажання (або невміння) самому розбиратися в складних і глибоких темах. А що я не вмію – оголошую непотрібним. Але, як відомо, Апостол Павло часто торкався складних тем, які складними називав навіть Апостол Петро (2 Петра 3:16). Тоді в хід йде особистий досвід. Особисті відчуття.

Ви можете мати іншу герменевтику, ніж я, але якщо Ви не маєте жодної – для мене це означає, що Біблія не є авторитетом для Вас, дарма, що Ви носите її на служіння щонеділі.

З досвіду знаю, що найбільша біда не в тому, що люди мають неправильну герменевтику, а в тому, що певні традиції (католицькі/православні/євангельські) стають вищими за Біблію. Наприклад, в одній євангельській церкві (насправді не в одній) багато десятиліть при водному хрещенні співають “Всі, хто у Христа хрестилися – у Христа зодягнулися”. Так-так. Лише річ у тім, що Галатам 3:27  говорить не про водне хрещення, а про духовне, яке відбувається в момент увірування/спасіння і супроводжується рядом подій, в тому числі хрещенням Духом Святим. Про це можна гарно прочитати у Римлянам 8 та 1 Коринтянам 12. Тому водне хрещення, яке є свідченням світу і церкві про спасіння не одягає в нові одежі…

В підсумку хочу сказати, що Бог має одну-єдину думку про всі речі. Ця думка не завжди чорна чи біла, не завжди сіра, кольорова, вона може бути смугаста, крапочками чи ромбами. Але в Бога нема абсолютної неоднозначності. Він знає відповіді на всі запитання. Він наказує нам вивчати Його Слово, щоб розуміти Його характер і Його принципи.

Ну, а тим, хто вірно це робить, Він дасть нагороду :)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s