Про голос Божий. Невпорядковані думки

У мене у ВК є цікаве відео “Михаїл Іванов. Харизматичний рух. Пошук відповідей”. Дуже раджу переглянути. Доволі зважена, поміркована позиція. Хоч не все підтримую, але послухати точно вартує. Піднімає теми і про голос Божий, і про дари, і про емоції.

От є одна дівчинка з харизматичної церкви, вже має 30 років і дуже заміж хоче. Багато про це молиться і дуже хвилюється. Оскільки її церква багато вчить про “голос Божий”, то їй часто здається що Бог їй щось говорить. Вона кілька разів підходила до хлопців і казала “мені Бог відкрив, що ти будеш моїм чоловіком”. При чому знаю, що вона в це дійсно вірить. І от після першої відмови вона все ще вірить що це голос Божий. Але навряд чи г.Б. казав би кожен раз про іншого хлопця. А один з них сказав їй “а чому Бог мені це не відкриє?”. Ми часто говоримо, що треба Богу довіряти, а не розуму (і в цілому це правильно), але якщо розум відключити то трагедія. Мені ту дівчинку дуже шкода, бо якби не те вчення, вона б серце собі так часто не розбивала.

Це, звісно, не доводить, що до голосу Божого не треба прислухатися. Думаю, треба. Але доводить, що є безліч людей, які трохи щось плутають.

Мені просто здається, що ми через прихильність до людей не готові відстоювати істину. Ми укладаємо фальшивий мир. Але не це потрібно Богу. Якщо в цій сфері так багато брехні – хіба це славить Бога? Хіба це Йому потрібно? Я знаю, що Бог в житті різних людей діє по-різному. І у всіх церквах є і зрілі люди, і поверхневі. Але погодьтеся, що є церкви які мають серйозні догматичні проблеми, але більшість церкв’ян в це не дуже вникає, тому що гарна музика або молоді багато. Це я без найменших натяків. Треба шукати баланс. Але бачу, що люди часто все ж таки кудись тяжіють, і як правило до емоцій, а не здорового глузду. Звісно, знаю і про протилежну крайність.

Зараз в Україні починається те, що в Америці відбувалося 50 років тому – поступово утворюються два табори з діаметрально протилежним розумінням християнства. Для одних християнство це соціальний рух, час разом, спільні подорожі, чай і т.д. Для інших – відстоювання фундаментальних біблійних принципів. Я не тільки не проти чаю, часу разом і хороших стосунків, а навіть дуже за. Але бачу як часто церкви стають клубами. Знаю, що по обидва боки барикади будуть люди, для яких Христос центр їхнього життя, головна цінність. Але десь їх таки буде помітно менше.

На мій погляд кожен має для себе дати відповідь “Що таке християнство?”. Бо коли нема гонінь все дуже розпливчасто. Ти можеш бути одною ногою у церкві, а другою у світі, і ніхто особливо і не помітить. Коли є тиск зовні для християнина постає виклик. І тоді, коли є тиск, ніхто заради хорошого часу разом не прийде.

А ще я помітив, що якщо піднімати серйозні теми, то на тебе рине злива критики. Постиш щось на кшталт “Бог тебе любить”, “Довір Богу своє майбутнє”, “Ісус Єдина Дорога” – двадцять лайків. Піднімаєш складну тему – двадцять коментів, половина з них “негідник, та як ти міг!” Але я думаю, що за тими гнівливими коментами стоїть не так бажання відстояти християнську істину, як захистити власну модель християнства. Спілкуючись з традиційним номінальним християнином у Галичині я помітив: його не так дратує спасіння через віру без діл, як відсутність чистилища. Багато-хто терпляче вислухають про спасіння благодаттю, але коли я кажу, що чистилище – обман, то зі мною одразу воюють. Чому? Тому що це велика частина їхнього релігійного життя. І якщо я таки правий, то їм треба серйозно переглянути своє релігійне життя. А точніше повністю змінити. У протестантизмі не дуже інакше. Скажи, що віра породжує відродження – нормально, відродження спричиняє віру – не біда. Скажи, що більшість людей, які практикують те чи те, насправді себе обманюють – і вони оголосять тобі війну.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s