Кругле чи зелене? Про фальшиву дихотомію

Фальшива дилема, також відома як хиба виключеного третього, фальшива дихотомія, або/або дилема або біфуркація — логічна хиба, що полягає у розгляді двох альтернативних точок зору так, наче вони вичерпують всі можливості, хоча це не так.

Таким чином, фальшива дихотомія будує штучну (несправжню) парадигму, при якій третій варіант не розглядається в принципі. Наприклад, засідання кабінету міністрів бувають чергові та позачергові; відомо, що це засідання не чергове; отже, це засідання позачергове. Але насправді засідання ще бувають невідкладними.

Україні треба або стати сателітом/партнером Росії, або ввійти в Євросоюз. Насправді, Україна може (принаймні, теоретично) зберігати нейтралітет та/або балансувати між Сходом і Заходом. ну, або стати частиною Папуа-Нової Гвінеї :)

Чий Крим — український чи російський?” Виключаються інші варіанти (Крим як незалежна республіка, Крим турецький, грецький тощо).

Іван часто критикує правих, отже, він лівий” — виключається низка варіантів: ліберальний демократ, анархіст, і т.д. “Ви або за олігархів, або за Третій Майдан” – заперечується можливість поступового, плавного переходу до зрілого громадянського суспільства. “Ви за високі податки чи за низькі?” – виключаєтсья варіант прогресивного податку (чим більше людина заробляє, тим вищий відсоток податку). “Відвойовувати Донбас силою чи віддати Росії?” – виключає дипломатичний міжнародний тиск, внаслідок якого Донбас стане українським. “Ти фізик чи лірик?” – виключає багатогранну особистість.

В духовних питаннях християни часто вдаються до фальшивої дихотомії. Як відомо, християнин повинен звіщати Євангеліє невіруючим. “Вам Бог відкриває кому конкретно говорити Євангеліє чи Ви говорити всім невірючим одразу?” – виключає третій варіант (говорю найближчим людям, або тим, хто, на мій погляд, зацікавлений).

Віра чи наука?” – виключає позицію, коли віра в трансцендентного Бога і науковий світогляд доповнюють одне одного. “Ви кальвініст чи вірите у втрату спасіння?” – виключається некальвіністське розуміння вічної безпеки. “Ви лупите дітей чи проти насильства?” – виключаєтсья можливість фізичного покарання, яке застосовується в окремих випадках, мудро, зріло і відповідально і жодним чином не замінює любов до дітей. “Духовний християнин має бути бідним чи багатим?” – виключає варіант, що духовність проявляєтсья в мудрому розпорядництві того, що дає Бог, і ні бідність, ні багатство самі по собі не свідчать про духовність/недуховність. “Покладатися на Бога чи замикати двері наніч?” – виключає позицію, коли серце людини довіряє своє життя Богу, але людина приймає мудрі адекватні рішення відповідно до контексту, в якому живе.

Віра і діла. Для багатьох християн це також фальшива дихотомія, але насправді тут все значно складніше. Коли ми говоримо про віру і діла в контексті спасіння (оправдання перед Богом як Суддею), то впевнено можна сказати, що віра в Христа, як жертву за наші гріхи, є єдиним шляхом бути прийнятим Богом. Але вірити в Христа не означає не робити добрих діл! Насправді, дуже важко пошукати християнина, який не робить добрих діл. Проблемою діла стають тоді, коли християнин починається надіятися (уповати) на них, як на спосіб бути прийнятим Богом у вічності або як на свідчення “живої” чи “справжньої” віри. На жаль, багато християн сьогодні навчають, що “віра сама не ходить”. Що ж, можливо, але ми ніколи не знаємо які саме діла і яка їх кількість супроводжують “живу” чи “справжню” віру.

З іншого боку, не дуже мудрим є нескіненне наголошування на тому, що віра є єдиною умовою на спасіння (що таки правда) в той час, як треба християн навчати про духовний ріст, любов до Бога і ближніх, служіння і т.ін — але не для “заробляння” оправдання або “підтвердження” віри, а для повноцінного християнського життя. Ми можемо сказати, що віра і діла перебувають у певному зв’язку, але цей зв’язок чітко не окреслений Богом для нас.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s